Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ

Posted by Kybernoxwros Matrix On 4:47 π.μ. 0 σχόλια

Τα παπούτσια υπάρχουν σχεδόν από τότε που ο άνθρωπος αποφάσισε να σταθεί στα πόδια του και να βγει στον περιβάλλοντα κόσμο του.
Η ιστορία των παπουτσιών παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί ταυτίζεται με τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές διαφοροποιήσεις του ανθρώπου.
Μέχρι το 1310 οι άνθρωποι φορούσαν παπούτσια που είχαν κατασκευαστεί από δέρματα, πετσιά και σχοινιά που ήταν ίδια και για τα δυο πόδια.
Στις 20 Μαΐου του 1310 κατασκευάστηκε το πρώτο ζευγάρι παπούτσια με ξεχωριστό πατρόν για το δεξί και αριστερό πόδι.

Γιατί φόρεσαν παπούτσια οι άνθρωποι;

Οι άνθρωποι δεν αποφάσισαν να φορέσουν παπούτσια για λόγους καλλωπισμού. Τα ευρήματα και οι αναφορές της ιστορίας μας δείχνουν ότι η ανάγκη γέννησε την ιδέα για κάτι που καλύπτει και προτατεύει τα πόδια. Υπάρχουν αναφορές για πρωτόγονα παπούτσια (σαν σακούλες που κάλυπταν τα πόδια) από δέρμα ζώων ή φλοιό δέντρων, ήδη από τον νεολιθική εποχή (8.000 πΧ).
Φαίνεται ότι τα πρώτα παπούτσια στην ιστορία (που θύμιζαν παπούτσια) φτιάχτηκαν στην Αρχαία Αίγυπτο και την Ελλάδα, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να προστατεύσουν τα ευαίσθητα πόδια τους από το βαρύ κρύο, τα νερά, αλλά και από το άγριο έδαφος που δεν τους επέτρεπε να κινούνται άνετα και να κυνηγούν για να βρουν την τροφή τους.

Τα παπούτσια στην αρχαία ιστορία

Το πιο δημοφιλές είδος παπουτσιού στην Αρχαία Ελλάδα ήταν τα σανδάλια από δέρμα που δένονταν με κομμάτια σχοινιού γύρω από το μηρό.
Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που άρχισαν να χρησιμοποιούν το χαλκό στα παπούτσια τους, και έτσι άρχισαν να ενισχύουν το κατεργασμένο δέρμα με μεταλλικά στοιχεία, έτσι ώστε να είναι μεγαλύτερης αντοχής σε περιπτώσεις μαχών και εκστρατειών.
Έτσι δημιουργήθηκε ένα είδος σανδαλιού με επιγονατίδες που προφύλασσαν τα πόδια, τόσο από τις επιθέσεις των εχθρών όσο και από την ταλαιπωρία από τις πολύωρες πεζοπορίες.
Στη Ρώμη οι πιο καλλιτεχνικές απόψεις ήθελαν τους πλουσιότερους να ζωγραφίζουν ή να σκαλίζουν σχέδια στα δέρματα, ενώ αργότερα στον Μεσαίωνα αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα ραμμένα παπούτσια, που συνδύαζαν μεταλλικές λεπτομέρειες και δέρμα. Αυτά τα παπούτσια θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως τα πρώτα μοκασίνια στην ιστορία.

Τα παπούτσια στη Γαλλία το μεσαίωνα


Πάλι στο Μεσαίωνα αρχίζουν τα παπούτσια να διακοσμούνται με γούνα από ζώα και με βελούδο, καθώς και με επιπλέον στολίδια – χρυσά κυρίως – που είχαν να κάνουν με τη θέση αυτού που τα φορούσε.
Ειδικά οι Γάλλοι βασιλιάδες είχαν αναγάγει σε τέχνη την κατασκευή ευφάνταστων παπουτσιών.
Στη Γαλλία κατασκευάστηκαν τα πρώτα τακούνια, τα οποία ήταν ένα είδος υποστηρίγματος του παπουτσιού σε περίπτωση βροχής.
Αυτό το υποστήριγμα μάλλον δεν ήταν ενσωματωμένο, αλλά ήταν πρόσθετο και δενόταν στο παπούτσι όταν χρειαζόταν.

Τα παπούτσια στην Αγγλία

Τα πολύχρωμα παπούτσια καθιερώθηκαν από την Ελισάβετ το 16ο αιώνα, καθώς εντάσσονταν στη διάθεση της βασίλισσας να εντυπωσιάζει τους προσκεκλημένους της στο παλάτι. Λένε μάλιστα ότι η Ελισάβετ είχε ένα ζευγάρι παπούτσια για κάθε κουρτίνα και χαλί του παλατιού, αλλά και για κάθε ζαρντινιέρα του κήπου της.

Η νεότερη ιστορία των παπουτσιών

Η πρόοδος της τεχνολογίας και η βιομηχανική επανάσταση είχαν φυσικά το αντίκτυπό τους στην ανάπτυξη της υποδηματοποιίας, καθώς νέα είδη υλικών άρχισαν να χρησιμοποιούνται, ενώ και πολλοί ξεκίνησαν πειράματα για να διαπιστώσουν ποια είδη παπουτσιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές δραστηριότητες.
Οι νέες ποιότητες υποδημάτων που έκαναν την εμφάνιση τους ήταν ποικίλες, από γόβες με μαλακό πάτο μέχρι σκληρές στρατιωτικές μπότες με μεταλλικές ενισχύσεις.

Τα παπούτσια στην Αμερική

Το 17ο αιώνα άρχισε ο σχεδιασμός και η κατασκευή παπουτσιών στην Αμερική, από τον Tomas Bird, που άνοιξε σχεδιαστήριο και κατάστημα παπουτσιών στη Μασαχουσέτη το 1629.
Κατά τη βιομηχανική επανάσταση, υπήρχαν πολλά εργαστήρια κατασκευής χειροποίητων παπουτσιών που έδωσαν τις θέσεις τους σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες με μοντέρνες μηχανές που μπορούσαν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες παπουτσιών, κι έτσι στα τέλη του 1830 η παραγωγή έφτανε τα 10,000 ζευγάρια.

Τα παπούτσια σήμερα

Σήμερα η παραγωγή παπουτσιών είναι υπόθεση τόσο μεγάλων και διάσημων σχεδιαστών, όσο και μικρότερων κατασκευαστών, που προτείνουν νέες μόδες, νέα υλικά, χρώματα και σχέδια κάθε εποχή είτε με χειροποίητα είτε με βιομηχανικά μοντέλα.
Η τέχνη του παπουτσιού όχι μόνο δεν έχει χάσει την αίγλη της μετά από τόσους αιώνες ιστορίας, αλλά μάλιστα βρίσκεται στο απόγειο της, με τη μοντέρνα τεχνολογία να συνδυάζεται άψογα με την παραδοσιακή τεχνική.
Σήμερα, στον 21ο αιώνα το παπούτσι γίνεται αντικείμενο διεθνών εκθέσεων, κερδίζοντας επάξια μια θέση σε μουσεία και γκαλερί.